Web siteniz, dijital iletişim ve bağış kampanyalarınızın üzerine inşa edildiği bir temeldir. Kâr amacı gütmeyen, sivil toplum kuruluşunuzun e-posta ve sosyal medya kampanyalarının performansı, web sitenizin ne kadar iyi tasarlandığına bağlıdır. Aşağıda özellikle sivil toplum sektörü için 10 web sitesi tasarımı en iyi uygulaması bulunmaktadır.
Modern tasarım trendlerini inceleyin ve uygulayın.
Kurumunuzun web sitenizi yeniden tasarlama ilk aşamasında; kurumunuza benzeyen büyük kâr amacı gütmeyen kuruluşların web sitelerini incelemek için birkaç saat geçirin. Neyi sevdiğinizi ve beğenmediğinizi not edin, kurumsal kimlik dosyanızı, renk şemasını, gezinmenin nasıl çalıştığını ve gözlerinizin ilk kez neye çekildiğini not edin. Yeni sitesi tasarımı için bir vizyona sahip olmak çok önemlidir, böylece ihtiyaçlarınızı yeniden tasarlama sürecine katılanlara açıkça iletebilirsiniz. Ayrıca “web sitesi tasarım trendleri” gibi hızlı bir araştırma, işleminize ekstra bir yaratıcılık katmanı ekleyecek ve lansman zamanına kadar web sitenizin yenilikçi ve ileri görüşlü tasarım öğeleri içermesini sağlayacaktır.
Son olarak web sitenizin önümüzdeki yıllarda görülmesi muhtemel cihaz sayısıyla uyumlu olması için – kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar, Akıllı TV’ler için sitenizin duyarlı tasarım kullanması uzun vadede yararlı olacaktır.
Çok kullanılan bir İçerik Yönetim Sistemi (CMS) kullanın.
Global NGO Technology Report’a göre, dünya çapında STK’ların kuruluşların %44’ü web siteleri için içerik yönetim sistemi (CMS) olarak WordPress.org’u kullanıyor (%7’si Drupal,% 3’ü Joomla kullanıyor).
2003 yılında piyasaya sürülen WordPress, açık kaynaklı bir yazılımdır ve kullanımı ücretsizdir ve WordPress temaları ve eklentileri kullanılarak tamamen özelleştirilebilir.
Bununla birlikte, birçok dijital iletişim uzmanı WordPress’i kullanarak bir web sitesi oluşturmaya alışık değil veya gerekli grafik tasarım becerilerine sahip değil. Ancak WordPress üzerine destek veren serbest çalışanlar veya dijital medya ajanslarıyla anlaşarak WordPress’i kullanarak web sitenizi oluşturabilirsiniz. Maliyet, grafik tasarım gereksinimlerinize, sitenin karmaşıklığına ve ajansınız için kaç çalışma saatine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca websitecostcalculator.app adresinden Dolar cinsinden web sitenizin özelliklerine göre ortalama bütçe planlamanızı yapabilirsiniz.
“Bağış Yap” butonlarınızı, e-bülten katılımını ve sosyal medya simgelerinizi belirgin bir şekilde öne çıkarın.
Global Trends in Giving Report’a göre bağışçılara en çok ilham veren ilk üç iletişim aracı sosyal medya (%29), e-posta (%27) ve web sitesidir (%18). En azından, “Bağış” butonunuzun web sitenizin görünür menüsüne eklemelisiniz. Böylece web sitenizin her sayfasında belirgin bir şekilde yer almalıdır. Söz konusu bu buton kolay kaçırılmaması için büyük ve renkli olmalıdır.
E-posta ve sosyal medya, başarılı dijital bağış toplamada kritik bir rol oynar, bu nedenle e-bülten üyelik formunu ve sosyal medya simgelerinizi de ön planda tutmalısınız.
Metin ve görsellere öncelik verin ve geniş beyaz alan sağlayın.
Web sitenizde her bilginin aşırı uzun yazılar halinde yer alması gerekmiyor. 140 karakterlik dünyada yaşadığımızı unutmayalım. YouTube’da bile videolar ortalama 3 dakika izleniyor. Ardından bir diğerine geçiliyor… (Hangimiz yapmıyoruz ki?)
Kullanıcı davranışı bu şekildeyken STK web sitemizi dünyanın en büyük ve özgür çevrimiçi ansiklopedisi Wikipedia sanmamız büyük bir yanlış olur. Her zamankinden daha büyük görseller, daha büyük yazı tipinde başlıklar, sloganlar, ve kısa süreli videolarla sitemizde vermek istediğimiz sosyal mesajı verebiliriz. Bırakın geri kalan alanlar geniş ve beyaz kalsın.
Menüyü sade bırakın.
Web sitenizde, özellikle mobil cihazlarda etkili bir ziyaret için sadelik esastır. Toplum Gönüllüleri Vakfı web sitesi iyi yapılandırılmış ve basit menü özelliğine sahip bir web sitesinin mükemmel bir örneğidir. TOG web sitesini dört ana bölüme ayrılmış ve açılır menüler kullanmıyor.
Bir sosyal paylaşım uygulaması kullanın.
Gerçekte, çok az sayıda web sitesi ziyaretçisi, özellikle mobil cihazlarda sosyal paylaşım düğmeleri kullanıyor. Ancak, web sitenizde Share This gibi bir sosyal paylaşım uygulaması kullanmanın faydaları vardır.
İlk olarak, günümüzün sosyal paylaşım uygulamaları, sosyal medyada yayınlandığında oluşan başlığı ve fotoğrafı özelleştirmenizi sağlar. Çoğu zaman web sitesi sosyal medyada yayınlandığında, etkileşimi ve tıklamaları azaltan başlıklar oluşturur. İyi bir sosyal paylaşım uygulaması, içeriğinizin sosyal medyada nasıl göründüğü üzerinde tam kontrol sağlar ve size ziyaretçilerinizin en çok kullandığı sosyal medya platfomlarının butonlarını sitenize ekleyebilmenize olanak sağlar.
Web sitesi güvenliğine öncelik verin.
Siber suçlar hızla yükseliyor. Web sitesi güvenliğini ciddiye almalısınız.
Amacı ne olursa olsun; bir web sitesiniz varsa, kötü niyetli kişiler her zaman sitenize zarar vermenin bir yolunu arar. Eğer siz de internetteki her 3 web sitesinden 1’inin alt yapısını sağlayan, dünyanın en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olan WordPress’i kullanıyorsanız daha dikkatli olmanız gerekiyor. Saldırıya uğramış siteyle uğraşmak hem zaman alıcı hem de maliyetli bir iş. İnanın, yaşamak istediğiniz bir şey değil.
Web sitenizi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için optimize edin.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), kurumunuzun organik (reklam vermeden) arama sonuçlarında görünürlüğünü arttırır ve kurumunuzun web sitesinin insanları bulmasını ve web sitenize yönlendirmesini kolaylaştırır. Dernek ve vakıf gibi sivil toplum kurumlarının çoğu SEO’ya zaman ve enerji harcamıyorlar. Ancak işte SEO’nun zaman ve çabaya değer vermesi gerektiğine dair nedenler için SEO Dernek ve Vakıf Siteleri İçin Neden Önemli? yazımızı okuyabilirsiniz.