Skip to main content

Standart, alışagelmiş bir menüsü olmayan, butonların ne işe yaradığını ancak kullanarak anlayabileceğiniz, ekranı sağa sola veya yukarı aşağı kaydırdığınızda bir şeylerin değiştiği fakat ne olduğunu zar zor çözebildiğiniz bir sosyal medya uygulaması.
Şayet siz de Snapchat için ilk bakışta bunları düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Zira çevremde 25 yaş üstü bilgisayar okur-yazarı o kadar çok insan Snapchat’i kuruyor, deniyor fakat ne olduğunu bir türlü çözemeyip bir şekilde bana fikir danışıyor.

Açıkcası benim de (ki yaş oldu 31, gençlere ayak uydurmakta zorlanmaya başladığım döneme girdim) Snapchat’i çözmem 1-2 ayımı aldı diyebilirim. Bu “anlayabilme” süremle ilgili kendimi ilk başta epey hayıflasam da Snapchat istatistiklerine ve kullanıcı grubuna baktığımda normal bir durum olduğunu anladım…

Fotoğraf ve video paylaşımı üzerine kurulu olan Snapchat;

  • Son 6 ayda (Kasım 2015 verisi) izlenme sayısını 3 kat arttırarak günde 6 milyar izlenme sayısına ulaşmış.
  • Snapchat ismini 2003’de Facebook’un Snapchat’i satın almak için 3 milyar dolar teklifte bulunduğu zaman daha da bir duyar olduk.
    2014 verilerine göre yetişkin internet kullanıcılarının sadece %4’ü Snapchat kullanıyor.
  • Snapchat’in en çok kullanılan bölümü stories-hikayelerin günlük görüntülenme sayısı: 1 milyar.
  • Ve son durum; 25 yaş altı Snapchat kullanıcı oranı: %71.
    (Veriler: Webrazzi PRO)

Popüleritesiyle 25 yaş üstü kullanıcıların da ilgisini geçen uygulamanın bizler için zorluğu yukarıda da bahsettiğim gibi; öncelikle standart, her uygulamada olan menü anlayışının olmaması. Dahası temel işi fotoğraf ve video paylaşımı olmasına rağmen yüklediğiniz (Hikayem’e eklediğiniz) fotoğraf ve videoların (yani Snap’lerin) 24 saat içerisinde silinmesi, belirli bir kişi ya da kişilere gönderdiğiniz Snap’lerin ise karşı tarafın yalnızca bir kere bakmasını ardından silinmesi ve direkt olarak hangi bir profil sayfanızın olmaması uygulamada ilk başta kafa karıştıran özelliklerinden bir kaçı.

Facebook, Twitter, Instragram gibi diğer popüler sosyal medya uygulamalarında olan arşiv ve profil gibi bir mantık Snapchat için geçerli değil. Koyduğunuz bir Snap’i karşı tarafın kaç saniye göreceğini siz belirliyorsunuz. Yüklediğiniz Snap’ı açan kişi ekranına dokunarak açar, belirlenen süre boyunca içeriğinizi görüntüler ve sonra hiçbir türlü tekrar açamayacağı şekilde ileti silinir.

Ha diyebilirsiniz ki; ya karşı taraf bunun ekran görüntüsünü alırsa?
Snapchatçiler bunu da düşünmüş ve Snap’i gönderdiğiniz kişi görüntünün ekran görüntüsünü alırsa size bilgilendirme geliyor.

Son günlerde Facebook ve Twitter’dan bile daha popüler hale gelen Instagram yerine neden Snapchat kullanmalıyım diye düşünebilirsiniz. Bu kısa süreli görüntüleme özelliği Snapchat’in en büyük artısı. Zira Instagram’a yükleyeceğiniz bir fotoğraf siz silmezseniz ömür boyu profilinizde durmaya devam edecek. Gerçekçi olursak; Instagram’a sürekli en yakışıklı, en güzel, en karizmatik veya en bol filtreli fotoğraflarımızı koymayı bu bilinç altıyla tercih ediyoruz.
Snapchat ise tam tersi; o anki halinizi, gördüğünüzü, yediğinizi, içtiğinizi kısacası o anınızı hiçbir filtre kullanmadan (ki dışarıdan yani daha önce kaydettiğiniz bir fotoğrafı -ek uygulamalar hariç- izin vermiyor. Dolayısıyla Snap’inizi o anda çekmelisiniz!) uygulamaya yüklemeli ve arkadaşlarınızla paylaşmalısınız.

Snapchat’te diğer uygulamalar gibi bir arkadaşlık listesi vardır. Hesabınızdan eklemek istediğiniz kişinin nick’ini aratarak eklediğiniz kişilere bir ekleme talebi gider ve o kişinin eklediği Snap’leri Hikayeler bölümünde görüntülemeye başlarsınız. Bir profil sayfası olmadığından karşınızdaki kişinin kaç arkadaşı, kaç Snap’i olduğuna dair bir bilgiye sahip olamazsınız.

Ayrıca Snapchat’i aktif bir şekilde kullanmak istiyorsanız ya geniş bir arkadaş kitlesine sahip olmanız ya da bir çok ünlüyü arkadaş olarak eklemeniz gerekiyor. Aksi halde Hikayeler bölümüne pek fazla yeni Snap gelmeyeceği için uygulamayı kullanmanızın pek bir anlamı kalmıyor.

Snapchat’in özellikle gençler tarafından beğenilmesi ve popüler olması, istedikleri gibi filtrelemeye gerek duymadan, herhangi bir kısıt olmadan arkadaşlarıyla istedikleri fotoğrafı paylaşıyor ve istedikleri gibi mesajlaşıyor. Siz de deneyebilirsiniz.

Denemeden önce Snapchat’i ilk defa kullanan yetişkinlerin verdikleri tepkileri izleyebilirsiniz.

 


Sivil Toplum Örgütünüz için Dijital İletişim Danışmanlık Hizmeti için bize ulaşabilirsiniz.

    Ad Soyad *

    E-Posta *

    Telefon

    Teklif Almak İstediğiniz Web Sitesi ve /veya STÖ Adı