“Şu anda ne yapıyorsun” sorusuna 140 karakterlik cevaplar ile başlayan Twitter, bu gün sosyal medyanın en büyük oyuncularından birisi. Kişisel gözlemlerimle; Türkiye’nin ikincisi. (Birinci elbette Facebook)
Yeni Twitter’ın tanıtımında sosyal ağ devinin kurusucu Evan Williams‘ın yaptığı istatisiki bilgiler ise şöyle;
Twitter’a günlük ortalama 95 milyondan fazla tweet (140 karakterlik girdi) gönderiliyor.
Şu anki durum ise haftada yaklaşık 1 milyar tweet gönderiliyor. Mart 2011 itibariyle toplam tweet sayısı 177 milyon.
Kayıtlı kullanıcı kısmında ise; Twitter’da günde yaklaşık 460,000 yeni hesap açılıyor. Mart 2011 itibariyle toplam 572,000 hesap açıldı. İki kişilik bir startup projesi olarak başlayan Twitter’da bugün; 400’den fazla kişi çalışmakta. Çok değil, 2008 yılında bu sayı sadece 8 idi.
İstatistiklerde durum bu iken isterseniz bir de olaya farklı bir açıdan; bir sistem yöneticisinin gözünden güvenlik açıklarını inceleyelim.
Sosyal medyayı ciddiyen alan ve özellikle bireysel bilgisayar kullanıcılarına sosyal medyadaki kampanyalarıyla marka popüleritesini giderek arttırmış olan Kaspersky anti-virus ve güvenlik firması Twitter’daki güvenlik açıklarının tarihçesini bir infografikte yayınlamış.
Twitter güvenlik açıklarından en çok 2009 yılında zarar görmüş. Zira dünyadaki bir çok ünlünün Twitter kullanmasıyla artan ilgiye doğal olarak bilgisayar korsanları da dahil oldu.
2010 yılında azalarak devam eden güvenlik sorunları dışında en çok da sistemsel sorunlarıyla 1 milyardan fazla kullanıcısına sıkıntı yaşattı. Sistem sorunları süresince twitter.com’da yayınlanan balinayı unutmadık değil mi? :)
Sürekli artan sosyal medya projeleri, startup’lar ve bu konuda çalışan şirketlerin unutmaması gereken noktalardan biri de bilgi güvenliğidir. Bu konuda günden güne değişen güvenlik tehdit yollarının belki de en açık örneği Twitter’a ait bu güvenlik tarihçesinde yer almakta.