Skip to main content

Sivil toplum örgütlerinin büyük bir çoğunluğunda bir kişi, beş kişinin (ya da beş kişilik) işlerle hayatını idame etmek zorundadır. Halbuki bu insanların da güzel havalarda park ve bahçelere gidip piknik yapmak gibi hayalleri olabiliyor.

Günden güne uzayan yapılacaklar listesi, hiçbir zaman artmayan sınırlı bütçeler ve bir yandan da kısıtlı (sadece maddi değil) kaynaklar…

Tüm bu zorlukların yanında dünyadaki bazı güzel insanlar, sizlerin dijital pazarlama işinizi hafifletebilecek bazı ufak araçlar hazırladılar. Bu araçları doğru kullandığınız taktirde hem nakit hem vakit kazanabilirsiniz.

Bu listedeki, araçların tümü kar amacı gütmeyen kuruluşlar için ücretsizdir.

İç ve Dış İletişim

Sorun: Ekip üyeleri, gönüllüler, Yönetim Kurulu üyeleri ve dış ortaklarla işbirliği yapmak için kolay ve kullanışlı bir araca ihtiyacınız var. Günümüzde aynı şehirde (hele ki bu şehir İstanbul ise) bulunsak bile iki kişinin birbiriyle iletişimi oldukça zor iken kısa bir görüşme için onlarca insanın onlarca yoldan ve zamanlarını harcaması büyük bir soru işareti…

Çözüm: Görüşmelerinizi internete taşıyın! Alışık değilseniz ilk başka tuhaf gelebilir. Fakat size sağladığı rahatlığa alıştıktan sonra her defasında kullanmak isteyeceksiniz.

Zoom: Zoom video konferansı, dünyanın dört bir yanından herhangi biriyle video konferans yapmanıza olanak sağlıyor. Ücretsiz hesaplarda, tek bir video konferansta sınırsız ve gruplar için 40 dakikaya kadar izin veriyor. Aynı zamanda ekran paylaşımı, sohbet bölümü ve bir de kayıt özelliği içeriyor.

Skype: Zoom’a benzer şekilde, bu video / telefon konferans platformu. Zoom’un aksine belirli bir süre limiti bulunmamakta. Özellikle iş dünyasında oldukça fazla kullanılmaktadır.

Hangouts: Bir Google ürünü olan Hangouts’un özellikleri Skype ile hemen hemen aynı yalnız bazı avantajlarıyla beraber; artık bir Google hesabı olmayan insan sayısı kalmadığı için hiç kimse ekstra bir kayıt ve hesap oluşturma ile uğraşmıyor. Ayrıca bilgisayarda sadece tarayıcı üzerinden çalıştığı için de ekstra bir program kurmanıza da gerek bulunmuyor.

Proje Yönetimi

Sorun: Çok fazla iş, çok fazla görev, çok fazla yapılacak iş ve tabii ki çok az zaman. Siz bir kişisiniz. Gönüllüler, üyeler, yönetim kurulu üyeleri, diğer ekip üyeleri, çalışanlar vs. vs. Bu kadar işi ve insanı nasıl yöneteceksiniz?

Çözümler: Elbette planlayarak! İşleri çıkartın, yapılacakları listeleyin, kategorilendirin ve çalışacak kişilere atamalarını yapın.

Slack: Slack, ekipler için bir mesajlaşma platformudur. Konuşmaları düzenleyebilir, belirli kişileri belirli kanallara davet edebilir (gönüllüler için bir kanal, duyurular için bir kanal, belirli bir konu üzerinde çalışan herkes için bir tane gibi) ve hatta konuşmalarda arayabilirsiniz. Doğru ve etkili kullandığınızda ekipleri planlama, organize etme ve yönetme şeklinizi kolaylaştıracaktır..

Wunderlist: Wunderlist dijital yapılacaklar listeniz. Yapılacak işlerinizi kategorilere göre sıralayın ve ve isterseniz işi yapacak kişileri de Wunderlist’e davet ederek onlara iş ataması yapın.

Trello: Wunderlist’e benzeyen bir araç yalnız çok daha kapsamlı. Trello’da bir organizasyon yapısı üzerine farklı kartlar açabilir, bu kartlara farklı kişileri yetkilendirebilirsiniz. Bu kartların içeriğini de tamamen siz belirleyebilirsiniz. Küçük ve basit gibi görünse de Trello’nun arkasındaki çalışma şekli proje yönetimi profesyonellerinin vazgeçilmezi olan Kanban sisteminden gelmektedir. Kanban tahtasının üç sütunu vardır: “İstenen”, “Devam eden” ve “Tamamlanan”. Oluşturulduğunda, yönetildiğinde ve düzgün bir şekilde işlendiğinde, sistem içinde darboğazlara ve pürüzsüz çalışma pratikleriyle karşılaşabilecek her şeye dikkat çeken gerçek zamanlı bir bilgi deposu görevi görür.

Görsel İçerikler

Sorun: Çok güzel etkinlikler, şahane projeler gerçekleştiriyorsunuz fakat bunları insanlara iyi bir şekilde göstermeniz de gerekiyor. Bu iş için elbette sosyal medya biçilmiş kaftan. Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube için özel içerikler hazırlamak çok güzel bir fikir ama nasıl? Ne yazık ki, gerçekten harika görüntüler ve videolar oluşturmak için zamanınız, paranız veya enerjiniz yok.

Çözümler: Bu ücretsiz dijital pazarlama araçlarıyla kendinizi bir reklam ajansının başkanına dönüştürebilirsiniz.

Canva: Canva hayatınızı değiştirebilir. Gerçekten de kendilerinin iddiası gibi grafik tasarımın demokratikleşmesidir ve size gerçekten kullanıcı dostu bir formatta, kullanacağınız ortama göre boyutlandırabileceğiniz görseller oluşturmanızı sağlar. Sonsuz şablonlar, görseller, fontlar ve fikirler, Canva’yı kullanmaya başladıktan sonra Adobe Photoshop’un ismini bile unutabilirsiniz. Sizin yaptığınız bir görsel düzenlemesini yine Canva üzerinden ekip arkadaşlarınızla paylaşabilir ve onların da görsele bir el atmalarını isteyebilirsiniz de… Ücretsiz sürümünün yanı sıra aylık 12,95 dolar olan ücretli sürümü “Canva Pro” sürümünü de STK’lar için ücretsiz kullanabiliyorsunuz.

Lumen5: Kısa videolar oluşturmak için bir tasarımcıya ya da video düzenleme yazılımlarına ihtiyacınız olduğunu mı düşünüyorsunuz? Tekrar düşün. Lumen5 ile bir blog yazınızın ya da bir haberinizi sadece bir kaç tıklama ve görsel seçimiyle profesyonel görünümlü bir video oluşturabilirsiniz.

BeFunky: Harika bir fotoğraf editörü ve kolaj yapımcısı. İhtiyacınız olan tüm özelliklerle kullanımı çok kolay. Çektiğiniz fotoğrafı küçültmek ya da minik dokunuşlar için artık Adobe Photoshop gibi büyük çaplı uygulamalara ihtiyacınız yok. Tarayıcınız üzerinden tüm ihiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Pixabay: Kabul edelim hepimiz stok görsel kullanıyoruz. Bazen kullanmak zorunda da kalıyoruz. Bu gibi durumlar için Pixabay içerisindeki binlerce telif hakkı ücreti bulunmayan stock fotoğrafları, kısa videoları ve hatta illüstrasyonlarıyla hizmetinizde.

[irp posts=”4862″ name=”Aktivistler için en iyi 5 Chrome eklentisi”]

Sosyal Medya Yönetimi

Sorun: Sivil toplum kuruluşları yaptıkları iş gereği sosyal olan kurumlar. Dolayısıyla dışarıdaki insanlarla sürekli iletişim halinde olmanız gerekiyor. Günümüzde bunun en iyi yolu da elbette sosyal medyayı iyi kullanmaktan geçiyor. Peki ama bunca işin arasında kim tweet atacak?

Çözümler: Aşağıdaki sosyal medya araçları ile tweet atmaya, raporlamaya ve takibe zaman bulabileceksiniz.

HootSuite: Sosyal medyadaki işlerinizi HootSuite ile basitleştirmek için yapabileceğiniz en iyi şeyler biri olabilir. Tweet’leri planlayın, anahtar kelimeleri, hesapları, etiketleri, ve listelerini tek bir uygulama üzerinden izleyebilir ve ve gereksinimlerinize en iyi şekilde uyan bir gösterge tablosu oluşturabilirsiniz.

Buffer: Buffer ile sosyal medya paylaşımlarınızı Twitter, Facebook ve LinkedIn üzerinden zamanlayabilirsiniz. Tüm hesaplarınızı tek bir yerde yönetmenizi sağlar ve zamandan tasarruf sağlar. Ayrıca, hangi paylaşımınızın işe yarayıp hangisinin işe yaramadığını görmenize yardımcı olmak için oldukça faydalı analizler de sunarlar.

Google Alert: Google Alerts, Google tarafından sunulan hizmetlerden birisidir. Amacı Google’a eklenen herhangi bir konu hakkında size e-posta ile haber vermektir. Google Alerts sayesinde, Google’ın izlediği kaynaklarda herhangi bir anahtar kelimeyi takip edebilirsiniz. Bu, bloglar, forumlar, haber siteleri ve daha fazlası anlamına gelmektedir. Kısacası sizin için küçük bir medya takibi yapmaktadır.

Talkwalker Alerts: Talkwalker uyarıları Google Alert gibi eklediğiniz herhangi bir kelimenin (örnek kurumunuzun adı) internete yazıldığında sizi haberdar etmesini sağlamaktadır.

Bonus

“Ölçmediğini kontrol edemezsin, kontrol etmediğini yönetemezsin” Peter Drucker

Google Analytics: Zamanınız da ve paranız da kısıtlı. Değerli kaynaklarınızı en iyi şekilde optimize etmek için ziyaretçilerinizin web sitenize nasıl, nereden, kimlerin, geldiğini bilmelisiniz. Bu sayede ölçebilir, kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu her hafta en az bir kere Google Analytics’te web sitesi verilerinizi incelemekten geçiyor. Bu sayede hangi aksiyonlarınızın işe yarayıp yaramadığını anlayabilir ve gerekirse yeni yöntemler deneyebilirsiniz.