Skip to main content

COVID-19 devam ederken daha fazla birey bu durumdan etkileniyor. Gündelik alışverişten etkinliklere, çalışma şeklinden beklentilere kadar birçok konuyu derinden etkileyen salgının yansımalarına elbette sivil toplum kuruluşlarının 2020 yılı için planladıkları eğitimler de dahil oldu. Bu günlerde bir çok STK, aylar öncesinden planladıkları hatta duyurdukları eğitimlerini nasıl gerçekleştireceğini tartışıyor. 

Öğrenenlerin zaman ve mekan bağlamında birbirlerinden ve öğrenme kaynaklarından uzak olduğu eğitim modeli olan ve ülkemizde de 1996’dan bu yana internet altyapısıyla devam eden online eğitim (bir diğer adıyla uzaktan eğitim) #evdekal’dığımız bu günlerde eğitim planlarına sadık kalmak isteyen sivil toplum kuruluşları için büyük bir fırsat. 

Online Eğitim Yöntemi

Moodle LMS

Moodle, bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir online eğitim yönetim sistemidir. Moodle, herkes tarafından (öğretmen, öğrenci) kolay şekilde kullanılabilmektedir. Ülkemizde de sayısız üniversite ve kurum tarafından kullanılmaktadır. Tek başına ticari paketlerle (BlackBoard gibi) yarışmakta olup eğitim sektöründe büyük bir paya sahiptir.

Moodle’ın kullanım alanları da farklılık göstermektedir. Bir çok kurum ve kuruluş, uzaktan eğitim için Moodle’ı asıl ders platformu olarak kullansa da diğer birçoğu da sınıf ortamına yardımcı bir platform olarak kullanamaktadır. Binlerce katılımcının olduğu büyük kurum ve kuruluşların yanı sıra, daha küçük ölçekli kurum ve kuruluşlar da moodle’ın hedef kitlesindedir. Aslında, eğitime gönül vermiş ve yeni deneyimlere açık olan herkes moodle’ın hedef kitlesinin içindedir.

Açık kaynak kodlu olarak geliştirilen Moodle, geniş geliştirici kitlesi nedeniyle ürün yaşam çevrimi çok hızlıdır. Bir başka deyişle, olmadan kullanmakta. Sorun olduğunda sorunun giderilmesi ticari sistemlerden daha hızlı olmaktadır.

Eğitim Kataloğu
Eğitimlerin ve kursların görsel olarak sergilendiği bölümdür. Katılımcı, katalogtan istediği kursu önizler ve dilerse katılabilir.

Duyurular
Herhangi bir eğitim ile ilgili gelişmelerin paylaşıldığı bölümdür. Proje teslim tarihi bilgilendirmeleri, eğitim materyalleri vb. bilgilendirmeler duyurular alanından takip edilir.

Takvim
Tek bir eğitimin takvimi ve/veya tüm eğitimlerin yer aldığı genel takvim yapılarıdır. Takvim üzerinden etkinliklere erişim sağlanır.

Testler / Sınavlar
Değerlendirme amaçlı testler bu bölümde hazırlanır. Sorular, çoktan seçmeli, doğru yanlış, boşluk doldurma, sürükle-bırak, kısa cevap vb. özelliklerde süre sınırlı hazırlanabilir. Resim, video, matematiksel fonksiyonlar ve web linkleri eklenebilir.

Ödev
Ödev özelliği katılımcıların çalışmalarını eğitmenle paylaştığı alandır. Ödevin son teslim tarihi eğitmen tarafından belirlenebilir. Farklı dosya tipleri ödev olarak sisteme eklenebilir.

Forum
Platformun forum oluşturma ve duyuru yapma özelliğidir (Eğitimi ve ya bir konu ile ilgili tartışma ortamı oluşturup o konu ile ilgili kendi öğrencilerinin fikirlerini alabilir ve eğitimle ilgili duyurular yapabilir).

Eğitim Sohbet Odası
Moodle eğitim sohbet odası özelliğine sahiptir. Eğitmen bir eğitimle ile ilgili sohbet odası oluşturup ilgili öğrencileri davet edip çoklu şekilde sohbet edebilir.

Mobil Uyumluluk
Moodle mobil cihazlar üzerinden herhangi bir uygulama gereksinimi olmadan tarayıcı üzerinden erişilebilir. IOS ve Android uygulamaları da bulunmaktadır.

Google Classroom LMS

Google Classroom (Sınıf), Google tarafından geliştirilmiş, öğretmen ve öğrencilerin kullanabileceği bir çevrimiçi sınıf yönetim platformudur. 

Google Drive ve Gmail ile birlikte çalışacak olan Google Classroom, eğitmenlerin kolayca ödev verip düzenlemesini, verimli bir şekilde geri bildirim sağlamasını ve öğrencileriyle kolayca iletişim kurmasını sağlıyor. Ayrıca öğrencilerin, çalışmalarını düzenlemelerine, ödevlerini teslim etmelerine, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla iletişim kurup iş birlikçi çalışmalar ortaya çıkarmalarına imkan veriyor.

Google for Nonprofits üyesi sivil toplum kuruluşları sınırsız bir şekilde kullanabilirler.

Google Classroom Özellikleri

Geri Bildirim
Dokümanlar not verme aracını kullanarak öğrencilerin çalışmalarını gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilir, düzenleyebilir ve çalışmalara yorum ekleyebilirsiniz. 

İçerik Paylaşımı
Classroom’da Paylaş uzantısında tek bir tıklamayla web sitelerindeki bağlantı, video ve resimleri paylaşabilirsiniz.

Forum
Akış sayfasına kimlerin yayın ekleyebileceğini siz belirleyin ve gerekli gördüğünüzde, belirli öğrencilerin yayın paylaşmasına veya yorum yazmasına sınırlama getirebilirsiniz.

Mobil Uyumluluk
Classroom’a web’den veya Android ve iOS Classroom mobil uygulamalarından erişebilirsiniz.

Zoom

Zoom, dünyada en çok tercih edilen kurumsal video konferans, web konferans ve iletişim sistemdir. Yenilikçi teknolojisi ile binlerce kurumsal ve bireysel kullanıcının tercihi olmuştur. Düşük internet hızlarında kesintisiz ve kaliteli video görüşme, ekran, dosya paylaşımı gibi çok sayıda özellik sunar. Mobil cihazlardan sorunsuz erişim sağlar. 

Google Meet

Ücretsiz sürümünde Meet, bir toplantı oluşturup bağlantıyı paylaşmanız yeterli. Hızlı, pratik arayüzü ve akıllı katılımcı yönetimi sayesinde çok sayıda kişinin katıldığı görüntülü görüşmeler düzenlemek çok kolay. Bu süreçte neden uzaktan eğitim çalışmalarınıza destek vermesin ki, ekran paylaşımı ve sohbet seçeneğiyle de kalabalık görüşmeler için ideal. 

Meet, G-Suite’le tam bir entegrasyon içinde çalışır. Böylece, toplantılara doğrudan bir Takvim etkinliği ya da e-posta davetinden katılabilirsiniz. Bilgisayardan, telefonla ya da konferans odasından katılmanız fark etmez. 

Google for Nonprofits üyesi sivil toplum kuruluşları sınırsız bir şekilde kullanabilirler.

GotoMeeting

Yüksek katılımcı adedi ile sorunsuz iletişim sağlayabileceğiniz iyi bir uygulama. HDFaces özelliğiyle 6 farklı video akışını aynı anda ekranda görebilme imkanı sağlayan GotoMetting’de yapılan toplantıların ses kayıtlarını da kullanabilirsiniz. Hem masaüstü hem de mobil kullanılabilen uygulama 25 katılımcıya kadar aylık 49 dolar ve 100 katılımcıya kadar ise aylık 69 dolar.

Jitsi

Jitsi Meet, bir diğer video konferansı programıdır. Jitsi Meet’in web sitesinde yer alan “Go” butonuna tıklayarak hızlı ve pratik bir şekilde video konferansı başlatabilirsiniz. Açık kaynak kodlu bir platform olan Jitsi Meet üzerinden 75 kişiye kadar görüntülü görüşme yapabilirsiniz.

Jitsi, özellikle iletişimlerinin gizliliği konusunda endişe duyan kullanıcılara yönelik. Tüm aramalar (hem görüntülü hem de sesli) şifreleniyor. Jitsi’nin bir başka benzersiz özelliği, kullanıcıların hizmeti kullanmak için ayrıca bir hesap açması gerekmemesi. Jitsi, Windows, Android ve iOS’a ek olarak Linux’a da kurulabiliyor.

Sivil toplum kuruluşunuz için online eğitim çözümlerinden yararlanmak; danışmanlık hizmetimizden faydalanmak ve detaylı bilgi almak için bana buradan ulaşabilirsiniz.