Skip to main content

Gezi Parkı direnişiyle birlikte internet üzerinden iletişimin ve sosyal medyanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha doğruladık. 80 sonrası doğan nesil olarak bunun az-çok farkındaydık… Ancak bu olaylar sonrasında daha bir önem kazandığını gördük.

Özellikle Twitter gibi kısa metin ve görsel paylaşımına yönelik hızlı kullanılabilen ağlar, etkili iletişim kurmamızı ve deyim yerindeyse anlık çalışan bir basın organını bir anda oluşturmamızı sağladı. Twitter’da #direngeziparkı, #direnbeşiktaş, #direnankara çeşitli etiketlerle olayların en üst noktada olduğu akşamlar birbirimizle iletişimimi sağladık. Gerek tıbbi yardım gerekse anlık haberleri buradan takip ettik. Zaman zaman gerçek hayatta da tanıdığımız arkadaşlarımızı bile yine bu ağlar üzerinden doğrudan mesaj yoluyla harekete geçirebildik. Sadece 80 sonrası kuşak değil; tüm vatandaşlar, güvenilir olduğu söylenen geleneksel medyanın aslında ne olduğunu ve tam olarak ne işe yaradığını Gezi Parkı direnişlerinde anladı.
Özellikle olayların en üst noktada olduğu günler ulusal ve en çok izlenen haber kanalları penguen belgeselleri yayınlarken Halk TV, Hayat TV, IMC TV gibi çok az sayıdaki geleneksel medya organı yayın yaparken Ustream, Livestream ve Web.TV gibi yurttaşların akıllı telefonları ile kendi bulundukları ortamdan yayın yapılmasını sağlayan araçlar ile insanlar kendi seslerini dünyaya duyurabildiler… Naber Medya ve 140 Journos gibi kollektif yeni medya organları da bu süreç de halkın haber alma ve iletişim özgürlüğüne destek oldular.

Sosyal medya yurttaşların tepkilerini dile getirebilmesine, örgütlenebilmesine, birbirlerinden haberdar olabilmesine ve demokratik reflekslerin yükseltilebilmesine yardımcı ve aracı oldu. Buna karşı ise haber sitelerinde Adalet Bakanlığı brokratlarının sosyal medya ceza yasası hazırlığı haberleri çıkmaya başladı.
Sosyal medya hakkında yapılan sansür ve otosansürü hedefleyen açıklamalara karşı aralarında Alternatif Bilişim Derneği, İnternet Teknolojileri Derneği ve Linux Kullanıcıları Derneği’nin de olduğu 10 sivil toplum kuruluşu “Sosyal Medya ve Haklarımız” adlı bir bildiri yayımladı.
Bildiriyi Alternatif Bilişim Derneği’nin Sosyal Medya ve Haklarımız sayfasından okuyabilir, ya da şu bağlantıdan indirebilirsiniz: Dosya:Sosyal medya ve haklarimiz.pdf