Skip to main content

İşte size sebepler…
Kişisel verilerinizi gizleyecek hiçbir şeyiniz olmasa bile, gizliliğinizle ilgilenmeniz için iki nedeni vardır:

  1. İdeolojik Nedenler
  2. Pratik Nedenler

İdeolojik Nedenler

  1. Çünkü; gizliliğiniz, her zaman sahip olmadığınız bir haktır.

Tıpkı farklı ırklararası evlilik hakkı, boşanma hakkı, konuşma özgürlüğü ve diğerler haklarımız gibi gizlilik hakkına da her zaman sahip olamıyoruz.
Hâlâ dünyanın çeşitli diktatörlüklerinde böyle bir hak yok. İnsanlık, daha önce mahremiyet hakkımız için savaştı.

  1. Gizlilik bir insani haktır.

Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin 12. maddesinde “Hiç kimse özel hayatı, ailesi, meskeni veya yazışması hususlarında keyfi karışmalara, şeref ve şöhretine karşı tecavüzlere maruz bırakılamaz. Herkesin bu karışma ve tecavüzlere karşı kanun ile korunmaya hakkı vardır.” diye yazar. Tıpkı eşitlik, adalet, özgürlük, milliyet, din hakkı vb. gibi gizlilik de bir insani haktır.

  1. Saklanacak hiçbir şeyin olması gerçek değildir; gerçekçi de değildir. 

Gizliliği mahremiyet ile karıştırmayın. Banyoda ne yaptığını biliyorum, ama yine de kapıyı kapatıyorsun. Bunun nedeni, gizlilik değil mahremiyet istersiniz.
Telefonunuzda bir şifre veya bir çeşit güvenlik vardır. Aynı şey e-posta hesabınız için de geçerli. Hiç kimse bana sohbetlerini okumama veya fotoğraflarını görmeme izin vererek  telefonlarını vermedi. Eğer saklanacak bir şeyin yoksa, umurunda değilsin. Ama sen yaparsın. Herkes yapar. Gizlilik/mahremiyet, sizi insan yapan bir şeydir.

Pratik Nedenler

  1. Bilgi, yanlış elde tehlikelidir.

Size özel bilgiye sahip devletler/hükümetler veya güvenlik kurumları iyi olabilirler. Google’a ve Facebook’a güvenebilirsiniz. Ancak ya bunlar saldırıya uğrar ve bilgileriniz yanlış ellere düşerse? (Bkz. Yahoo / Ashley Madison.)
Diyelim ki birisi ailenizi, şirketinizi, karınızı/kocanı hedef aldı. Hala buna razı olur musun? Fotoğraflarınızın, e-postalarınızın veya sohbetlerininizin size şantaj yapabilecek birisinin elinde olduğunu bilmek ister miydiniz?

  1. Geleceği tahmin edemezsiniz.

Şu an risk altında olacağınız bir durum yok. Peki ya bundan 30 ya da 40 yıl sonra ne olacak? İleride siyasi bir konumunuz veya büyük bir şirkette üst düzey bir yönetici olarak  çalışıyor olabilirsiniz.
Sony’nin hacklenmesi bize bir şey söyledi; özel bilgilerinizin hayatınızda bir etkisi vardır. Sony’de şirketin eşbaşkanlarından Amy Pascal, bu nedenle işini kaybetmişti.

Bu durum sadece mesleğiniz veya ilerideki potansiyel işiniz değil, aynı zamanda şirketinizin ayakta kalabilmesi için önemlidir. 5 ya da 10 yıl önceki bir konuşmanız yüzünden koskoca şirketinizin parçalanmasının nasıl bir şey olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Eşinizle telefonda görüştüğünüz için mesleğinizi kaybetmek nasıl bir şey olurdu sizce?

  1.  Bazı durumlarda özel hayatınız bir silaha dönüşebilir.

Arkadaşlarımız arasında hepimizin yaptığı bir şey; hepimiz başkalarına hassas gelebilecek bir şeylerin şakasını yapmışızdır.
Aslında bu davranışımız o an birlikte olduğumuz kişilere göre değişiklik gösterir.
Bahse girerim; en yakın arkadaşlarınızla yaptığınız bir grup sohbetinde bir başkası için rahatsız edici bir şey bulabilirim. Çünkü onlar arkadaşlarınız ve bu bir şakaydı ya da alaycı bir sözdü. Ancak durumunuzu ve ortamınızı değiştirin ve o söylediğiniz sözü tekrar söyleyin, o söz başkalarına şaka olarak gelmeyebilir. Peki sizce sizin bu masum “şakanız” size ya da bir başkasına zarar vermeyi düşünen birinin eline geçerse ne olur?

  1. Bilgileriniz değerlidir

Facebook veya Google gibi bir şirketler verilerinizi sınırsız olarak yüklemenize izin veriyor. Peki bu şirketlerin iş modelleri nedir? Bu şirketler bu kadar parayı nasıl kazanıyor?
Bilgilerinizi reklam şirketlerine satıyorlar. Fakat kimse size “kişisel bilgilerini satmak istiyor musun?” diye soru sormuyor. Birisi sana kişisel hayatınla ilgili 100 soru sorarsa, cevap verir misin? Muhtemelen vermezsin, değil mi? Ancak Facebook ve Google gibi servisleri kullanarak, bu kişisel bilgilerin üzerinden para kazanılmasına izin veriyorsun.

Umarım gizliliğin hakkında ne kadar çok şeye maruz kalabileceğini biraz olsun açıklayabilmişimdir.
Yoksa sen de “bütün bunlar kimin umrunda?” insanı mısın?


Orjinal Yazı: Fábio Esteves – “I have nothing to hide. Why should I care about my privacy?”
Yazı görseli: g4ll4is, Privacy