İnternet ile ilgisi yalnızca MSN, Facebook olan arkadaşlarımdan oldukça sık duyduğum bir soru “neden Twitter kullanıyorsun” sorusu. Bundan önce “Twitter nedir” sorusuna cevaben (siz biliyor olabilirsiniz, ama hala Twitter’ın ne olduğunu bilmeyenler milyonlarca insan var, evet.) VikiPedi‘den aldığım cevabı kopyala/yapıştır yapıyorum;
Twitter, bir sosyal ağ ve mikroblog sitesidir. Kullanıcılarına 140 karakterlik metinler yazma imkânı veren Twitter, çeşitli araçlarla daha etkin kullanılabilen bir yeni nesil iletişim aracıdır.
Peki günde ortalama yarım saatimi, bazen neredeyse bir saatimi yiyen bu siteyi neden kullanır bir insan?
Hemen her kullanıcının farklı bir yorumu farklı bir nedeni olabilir Twitter’ı kullanmak için. Kimisi anlık duygularını yazmak, birileriyle paylaşmak için, kimisi arkadaşlarıyla iletişim için, kimisi ise karşı cinsleri etkilemek için. (Evet, buna bile rastladım.)
Ben de elbette, o an nerede olduğumu, ne yaptığımı, canım sıkıldığında o anki duygusal ruh halimle ilgili şeyleri paylaşıyorum. Fakat temel amaç biraz daha “duygusal”; kimi fikirler için sesimi duyurmak.
Şu ana kadar sayısal bir ölçüm yapmadığımdan dolayı, ne kadar başarılı olduğu konusunda bir fikrim henüz yok.
Şöyle düşünün; şu anda bu yazıyı yazarken @ardacetin Twitter hesabımı 825 kişi takip ediyor. Hadi bunların %20’sinin Twitter’la alakalarının olmadığını veya çeşitli markaların Twitter hesapları olduğunu düşünün; geriye kalıyor 652 kişi. 652 farklı insan. Bugün İstanbul Taksim Meydanı’na çıksam ve 140 karakterle bağırsam 625 kişiye sesimi duyuramam. Web 2.0 kültürünün yarattığı, sosyal medyanın en güzel özelliklerinden biridir bu; ister bir şirket, bir marka isterseniz de birey olun. Reklamınızı, propagandanızı hatta fikirlerinizi insanlara duyurmanın en güzel ve kolay yolu.
Peki, sizin hala bir Twitter hesabınız yok mu? :)
(Bundan sonraki sosyalizm devriminin kapitalizmin yarattığı popüler kültürü kullanarak yapılabileceğine inananlardanım. Bu konuki fikirlerimi ayrıca bir yazımda paylaşacağım.)