Skip to main content

Sansür ve engellemeler artık yalnızca sitelere değil, VPN servislerine kadar dayandı. VPN’i başta banka, noter ve büyük şirketlerin kullandığını bildiğimizden protokol olarak VPN servisini ülkede komple engellenmeyeceğini ümit ediyoruz. Türk İnternet’te Fusun Nebil’in dediği gibi; “Çünkü VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile kötü yönde etkide bulunabilecek bir konu.”

Engellerden kaçmak isteyen insanlar öncelikle ücretsiz VPN servislerini/uygulamalarını kullanıyorlar. Bu servislerin tamamının internette yaptığınız işlemleri kayıt altına aldığını (yani log tuttuğunu) biliyoruz. Dolayısıyla ücretsiz VPN’lerin hiçbiri güvenli değil. Popüler VPN servislerinin engellenmesiyle Fusun Nebil, bir başka konuya dikkat çekmiş: “Büyük VPN servislerinin kapatılması sonucunda, kullanıcılar gittikçe daha marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönelebilir. VPN firmalarının istihbarat örgütleri ile ilişkisini olanları duyuyoruz. Dolayısıyla –bütün uyarılara karşın– kullanıcıların bir kısmının bu istihbarat örgütlerinin kucağına düşmesi de çok mümkün.”

Bu durumdan kurtulmanın kesin bir yolu var. Kendi VPN’ininizi kurmak! Mart 2016’da “bir çoğunuzun malumu; memleket şartları zor ve çetin…” diyerek başladığım “Kendin Yap: Kendi VPN Sunucunuzu Kurun” başlıklı yazım, tahmin ettiğimden çok fazla ilgi gördü. Ancak bu yazı artık teknik anlamda güncelliğini yitirdi ve görüyorum ki, bir çok son kullanıcı GNU/Linux’da SSH ile bağlanıp komutları yazarken zorlanıyor. Kendi VPN’inizi kurmanın daha kolay yöntemini ararken karşıma vultr.com çıktı. İki günlük denemelerimden sonra size de tavsiye etmeye karar verdim.

Vultr, DigitalOcean gibi size sanal bir sunucu veriyor. En büyük güzelliği ise herhangi bir komut yazmadan OpenVPN servisinizi de kurup size kullanıcı adı ve parolanızı e-postanıza göndermesi. Yaklaşık 4 dakika içerisinde aylık 5 dolarlık ücretiyle anlık iki kullanıcının bağlanabileceği kendinize ait bir VPN’iniz oluyor.

Bunun için birinci adım vultr.com‘a gidip üye olarak işleme başlıyoruz.  Ana sayfada heme karşınıza çıkan e-posta ve parola boşluklarını doldurarak Create Account butonuna tıklayınız.

ekran-resmi-2016-11-06-19-26-29

Ardından kontrol paneline giriş yapıyoruz. Sistem öncelikle kredi kartı bilgileriniz ister. Ve ücreti hemen çekmez. Sanal sunucunuzu kullandığınız süre boyunca ödemenizi yapabilirsiniz. Örnek olarak 1 aylık ücreti 5 dolar olan sunucuyu ben saatlik kullanmak istiyorum derseniz ödeyeceğiniz miktar bütün aylık ücret değil, yalnızca saatlik ücreti olan 0.007 dolardır.

Vultr, yaptığım araştırmalara göre güvenilir uluslararası bir firma. Fakat sonuçta internet ortamındasınız. Tavsiyem gerçek kredi kartınızı kullanmak yerine bankanızın internet şubesinden bir sanal kart oluşturmanız ve Vultr dahil, internetteki tüm alışverişlerinizi limitini sizin belirleyeceğiniz sanal karttan yapmanızdır.

ekran-resmi-2016-11-06-18-46-23

Kart bilgilerinizi de girdikten sonra https://my.vultr.com adresinde sağ tarafta bulunan + işaretiyle Deploy New Server butonuna tıklayalım.

ekran-resmi-2016-11-06-18-46-39

Öncelikle sunucumuzun lokasyonunu seçmemiz gerekiyor. Şu anda dünyada 15 farklı noktadan seçim yapabiliyoruz. Bu seçim sizin VPN’le internete çıktığınızda hangi ülkeden çıktığınızı da belirleyecek olan seçimdir. Ben hız anlamında da sorun yaşamak istemediğim için Avrupa ülkelerinden birini seçmenizi tavsiye ederim. Benim tercihim Amsterdam ya da Frankurt’tan bu yana.

Gelelim, “Server Type” kısmına.. Burası bizim işimizi oldukça kolaylaştıran kısım. Çünkü Vultr direkt olarak bize OpenVPN kurulu bir sunucu verebiliyor. Öncelikle üst sekmeden Application seçeneğini ardından OpenVPN seçeneğini seçiyoruz.

ekran-resmi-2016-11-06-18-46-51

Sıra geldi boyut seçmeye… Sadece VPN için kullanacağımızı var sayarsak bize aylık 5 dolarlık 768MB ram, 15 GB disk kapasiteli ve aylık 1000GB transfer limiti olan en düşük paket uygun olacaktır. Şayet sunucuda PHP, MySQL gibi hosting işlerimi de yapacağım ben derseniz 1GB bellekten aşağısını seçmemelisiniz.

ekran-resmi-2016-11-06-18-46-57

Sunucu boyutundan sonraki adımları geçiyorum. IPv6 ya da otomatik yedekleme gibi seçeneklerin hiçbirine ihtiyacımız yok. Hostname kısmını da boş bırakabilirsiniz.

ekran-resmi-2016-11-06-18-47-04

Son adımımız ekranın en altındaki Deploy Now butonuna basmak olacak.

ekran-resmi-2016-11-06-18-47-41

Status sütununda yazan Installing yazısı bir iki dakika içerisinde yeşil Running olarak değiştiğinde sunucunuz hazır demektir. Ardından kayıt olurken vermiş olduğunuz e-posta adresinize Vultr.com’dan sunucu ve OpenVPN bilgilerinizi içeren bir ileti gelecek.

ekran-resmi-2016-11-06-18-48-00

ekran-resmi-2016-11-06-18-50-06

Tebrikler!

Artık 5 dolara kendinize ait, istediğiniz gibi kullanabileceğiniz bir VPN sunucusuna sahipsiniz.

ekran-resmi-2016-11-06-18-50-19

OpenVPN yazılımı tabanlı kendinize özel VPN’ininiz hazır! Artık tek yapmanız gereken mailinize gelen adrese giriş yapıp kullandığınız cihaza (bilgisayar, tablet, telefon) uygun olan OpenVPN client yazılımını indirmek.

Tüm işletim sistemlerinde bu adresten gerekli kurulum dosyasını indirdiğinizde (Tarayıcınız ilk başta SSL’den dolayı “bu site güvenli değil” gibi şeyler söyleyebilir, siz pas geçin o uyarıları) client yazılımında kendi sunucunuzun IP adresini göreceksiniz. Görmezseniz yazılımını indirme işlemini tekrarlamanızı tavsiye ederim.
Yalnız unutmayın; OpenVPN ücretsiz lisansında aynı anda aktif kullanılan yalnızca iki kullanıcı (biri bilgisayarınız, biri telefonunuz için mesela) izin veriyor.

Ayrıca Vultr’un Windows ve Mac OS işletim sistemleri için hazırladığı adımlara da göz atabilirsiniz.

Herhangi bir sorunuz olduğunda Twitter‘dan, aşağıdaki yorum bölümünden veya iletişim sayfasından bana ulaşabilirsiniz.

VPN’siz, özgür bir internet dileğiyle,
İnternet yaşamdır!