Skip to main content

CERN’de çalışan bilimciler birkaç gün önce Higgs Bozonu‘nu keşfettiklerini açıklayarak evrenin oluşumunu anlamamızda çok önemli bir kilometre taşını aştılar.

Higgs Bozonu, adını kendisi hakkındaki teoriyi ilk ortaya koyan Fizikçi Peter Higgs’ten alan, atomlar içindeki parçacıkların bir araya gelerek kütle oluşturmasını sağlayan bir parçacıktır.  Nasıl bir işleve sahip olduğu şu güzel çizim incelenirse daha iyi anlaşılabilir.

Geçtiğimiz gün CERN’den bir çalışan, Reddit’e GNU/Linux ve Özgür Yazılımların Higgs Bozonu’nun keşfindeki rolüyle ilgili bir post gönderdi:

“Burada CERN’le ilgili bir şey göremiyorum, bu nedenle GNU/Linux’un (özellikleScientific Linux ve Ubuntu) bu yeni bozonun keşfindeki oynadığı hayati role dikkat çekmek isterim. Her gün analizlerimizde, ROOT gibi özgür yazılımların kurulu olduğu, tüm hassas hesaplamalarımızı gerçekleştirdiğimiz grid ve ağlarımız üzerindeki bilgisayarlarda GNU/Linux kuruludur.

Dünkü tarihi keşfin sağladığı yeni bilgilerle gerçekliğin nasıl işlediğini biraz daha kavrar hale geldik ve bir fizikçi olarak buna sağladığı katkıdan dolayı Linux’a sevgilerimi gönderiyorum.

Veri analizi koşullarında, Windows da prensip olarak kullanılabilirdi. Hatta kimi basit işlemlerde çok temel işlevleri olan aygıtlar da kullanabilirdik. Ancak GNU/Linux’u seçtik, çünkü işlerimiz için en uygun sistem buydu. Linux, HPC (High Performance Computing) için aynı anda birden çok noktada çalışabilir olarak geliştirilmiştir ve biz burada LHC‘de oldukça fazla fiziksel hesaplama yapmaktayız. Bu durumda HPC için GNU/Linux kullanımı ile LHC’de fizik analizleri için GNU/Linux kullanımı konuları temel olarak birbirine çok benzemektedir. Doğal olarak, güvenilir, özgür ve açık kaynaklı bir işletim sistemi kullanmak çok önemlidir.

Scientific Linux (temelde bir Red Hat dağıtımıdır) websitesinden yapacağımız şu alıntıyla konuyu daha da netleştirebiliriz:

‘Temel dağıtım için birincil hedefimiz her şeyin Enterprise dağıtımı ile uıyumlu olması ancak birkaç küçük ek değişiklik içermesiydi. Bunun için Alpine veOpenAFS gibi kimi paketleri de dağıtıma dahil ettik.

İkincil hedefimiz ise tüm yararlananların hızlı bir özelleştirme sürecinden sonra, isterlerse kendi Scientific Linux dağıtımlarını üretebilmesiydi. Biraz betik kodlamak, biraz da anaconda installer yardımıyla her laboratuvar kendi Scientific Linux dağıtımını üretebilir. Ya da isteyen doğrudan Scientific Linux’u sunucu ya da istemcilerine kurabilir.’

Ben birincil olarak fizikçiyim, bilişimci değil. Bu nedenle örneğin GNU/Linux’la FreeBSD kapışmasında süper bir tartışma performansı sağlayamam.  Ancak şu gerçeği rahatlıkla dile getirebilirim ki, GNU/Linux ezici bir çoğunlukla bilimsel çözümlemeler yapmakta kullanılarak bu muhteşem keşfin yapılmasında yaşamsal bir öneme sahip olmuştur.”

CERN web sitesindeki Linux özel bölümünü incelemekte yarar var.

Kaynak: Ubuntu Vibes
Çeviri: Nemedya