Skip to main content

Google Reklam Bağışları uygun sivil toplum kuruluşlarına amaçlarını tanıtma, üye çekme, gönüllü bulma, bağış toplama ve diğer konularda reklamlardan yararlanmaları için aylık bütçe sağlayan küresel bir programdır. Reklam Bağışları programı hakkında bilmeniz gerekenleri kısaca bu yazıda topladık. 

1) Google’dan reklamlar için ayda 10 bin ABD Doları kazanabilirsiniz

Google Ad Grants, Google’ın Ads’e (eski adıyla Adwords) sivil toplum kuruluşlarına ücretsiz erişim sağlamanızı ve Google Reklam platformlarında için ayda 10.000 ABD Doları tutarında destek veren bir programıdır. 

Böylece, kullanıcılar sivil toplum kuruluşunuzla alakalı bilgi aradıklarında Google Arama’da gösterilebilen etkili kampanyalar hazırlamanıza yardımcı olacak araçlara erişebilirsiniz.

İnsanlar belirli terimleri aradıklarında reklamlarınız (web siteniz, kampanyanız, telefon numaranız, dernek/vakıf ofisiniz vb.) Google arama sonuçlarında görünebilir ve Google Ad Grants hesabınızda sınırsız reklam kampanyası düzenleyebilirsiniz.

2) Alınması en kolay hibelerden biridir.

Google Ad Grants’ın başvurusu diğer vakıf, konsolosluk vb. hibelerden çok daha kolaydır.

Sizden uzun uzun başvuru formu ve bütçe dosyaları doldurmanızı talep etmez. Tek yapmanız gereken TechSoup Türkiye’ye kayıt olmanız ve TechSoup’tan alacağınız anahtarı Google Ads Grants başvurunuza eklemekten geçiyor. 

3) Google Reklamları, oldukça etkili bir dijital pazarlama kanalıdır.

Google reklamları olmadan bütünleşik bir dijital pazarlama düşünülemez. Yurtdışında yapılan araştırmalara göre günümüzde internet üzerinden yapılan satışların, ürün veya hizmet araştırmalarının, işletmeler ile olan bağlantıların %71’i arama motorunda yapılan aramalar ile başlamaktadır. Bu oran ülkemizde çok daha fazla durumda. Böylece doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilere hazırlamış olduğumuz reklam kampanyaları ile daha hızlı ulaşabilirsiniz. Google, ülkemizde yapılan web aramalarında büyük bir paya sahiptir. Kullanıcılar yürüttüğünüz çalışmalar ve sosyal kampanyalar ile ilgili arama yaptığında reklamınız tetiklenir ve ilk sayfada görüntülenir. Bu sayede nokta atışı yapabilirsiniz.

Sivil toplum kuruluşunuz ya da çalışma alanınız Google Reklam Bağışları programına uygun değilse bile Google Reklamları’na bütçe ayırmalarınızı önemlidir. Çünkü çok alakalı ve uygun zamanda en alakalı kitleye ulaşabilirsiniz. ulaşıyorlar. Örneğin bir Facebook Reklamı ile Google Reklamı arasındaki farkı düşünün:

Facebook Reklamı: Yardım amaçlı tatil kartlarınızı tanıtmak için demografik hedefleme ve etkileşimi kullanırsınız. Satın alma olasılığı oldukça yüksek olan bir kitleye ulaşırsınız ve bazı kişilerin ilginisini çeker, web sitenizi ziyaret eder, ancak bu yıl için sizinkine benzer kartları zaten satın almış olan insanları eleme şansınız yoktur ve o kişilere de reklamlarınız gösterilir; bütçenizi boşa harcamış olursunuz.

Google Reklamı: Birisi yardım amaçlı tatil kartları aramaktadır ve Google’a “dernek tatil kartları” yazarak kart araması yapmaktadır. Şayet reklam yönetiminizi iyi yaptıysanız bu kişinin karşısına sizin reklamınız çıkacak ve zaten hali hazırda kart arayan biri olduğu için direkt size ulaşacaktır.

4) Google Reklamları’nın yönetimi düşündüğünüz kadar zor değil.

Birçok sivil toplum kuruluşuna Google Reklamları yönetimi zor gelebilir. Şayet daha önce dijital pazarlamayla hiç ilgilenmediyseniz ilk başta biraz karışık gelebilir; itiraf edelim dünyanın en cazip arayüzü olduğunu söyleyemem. Ancak göründüğü kadar karmaşık bir yer değildir ve bir kez kullanmayı öğrendiğinizde aslında çok mantıklı bir sistem olduğunu görebilirsiniz.

Google Reklamlarını öğrenmek için biraz zaman ayırın: temel kavramları birkaç günde kavrayabilirsiniz. Ayrıca, ne yaptıklarını bilmedikleri sürece gönüllülerin Google Ads hesabınıza erişim izni vermeyin. Bunun yerine Google Ads hesabınızı yönetecek bir dijital pazarlama ajansıyla çalışmanız daha yerinde olacaktır. Ajansa vereceğiniz bütçe gözünüzü korkutmasın; reklamlarınızdan kazanacağınız geri dönüşler bu bütçeyi epey göz ardı etmenizi sağlacaktır.

5) Kuruluşunuz hakkında anahtar kelime araştırması yapın.

Sivil toplum kuruluşunuzun yaptığı her şey için reklam oluşturmak çok yaygın bir yanlış adımdır, ancak birçok soruna yol açar. Hedef kitleninizin gerçekte aradığı ve ilgilendiği sorunları bulmak için anahtar kelime araştırması yaparak başlayın. 

Ardından, önce bu sorunlar ve kampanyalar için Google Reklam kampanyaları oluşturun. Araştırmayı yapmazsanız, kuruluşunuz çok sayıda düşük performanslı kampanyayla sonuçlanacaktır ve reklamlarınız başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

6) Google Reklamları, farkındalık ve görüntülenmesi için değil tıklama içindir.

Performansı düşük Google Reklam Bağışları hesaplarına sahip sivil toplum kuruluşları, reklamlarının farkındalık yaratmada yararlı olduğunu, ancak Google Reklamlarının çalışma şeklinin bu olmadığını söylüyor. İnsanlar reklamlarınızı tıklamıyorsa, aynı reklam aynı kişilere tekrar gösterilmez. Google bu durumu “demek ki bu kişi bu reklamla ilgilenmiyor” olarak yorumlar. (Facebook, Twitter ve LinkedIN gibi sosyal medya kampanyaları da aynı mantıkla çalışmaktadır.)

7) Binlerce anahtar kelime kullanmayın.

Sivil toplum kuruluşlarının Google Ad Grants hesaplarıyla yaptığı en yaygın hatalardan biri, hesaplarına binlerce anahtar kelime eklemektir. 

Bağış programı sayesinde aylık 10 bin dolarınız var diye bunun tamamını harcamak zorunda değilsiniz. Dernek ya da vakıfınızla, yaptığınız işle, yürüttüğünüz kampanya ve etkinlikle alakalı olmayan; sadece “insanlar web sitemizi ziyaret etsin” diye sizinle alakası olmayan anahtar kelimeler kullanmayın. Şayet böyle bir niyetiniz varsa da en fazla Google’ın “Geniş Eşleşme” özelliğinden faydalanın. 

Ayrıca anahtar kelime aramaları için “Google Anahtar Kelime Planlayıcı” ve “Google Trends” araçlarından faydalanmayı da ihmal etmeyin.

8) Rakip marka adlarına reklam vermeyin.

Google, 2017 yılında yaptığı bir değişiklikle (Ad Grants programında) rakip marka adlarının kullanılmasını yasakladı. Bir sivil toplum kuruluşunun başka bir sivil toplum kuruluşunun ismine reklam vermesi her zaman için etik olmayan bir durum olarak görünmektedir. Örnek olarak “Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı”nı arayan bir kişinin Google’a bu vakfın adını yazdığınızda “Anne Çocuk Eğitim Vakfı” reklamı görmek gibi…

Ayrıca reklamlarınızın rakip terimlerini kullanarak gösterilmesini sağlamaya çalışmak, reklamlarınızla alakalı olmayacağı için yalnızca düşük bir tıklama oranına neden olur.

9) Google AdWords Express’i kullanmayın.

Birçok vakıf ve dernekte Google Adwords hesabını yönetmek için Google AdWords Express kullanmaya çalıştıklarına şahit oldum. .  AdWords Express, görünüşte kullanımı daha kolay olan Google Ads’in çok basit bir versiyonudur, arayüzü daha sade ve kullanışlı gelebilir ancak önemli araç ve özellik eksiktir. 

AdWords Express, reklamlarınızın daha iyi performans sergilemesine olanak sağlayan özellikleri barındırmaz. Püf noktalar, geniş eşleşmeli, dinamik reklamlar gibi özellikleri kullanmadan iyi bir reklam kampanyası yürütemezsiniz. Sanıldığının aksine AdWords Express kullanarak zamandan tasarruf sağlayamazsınız. Bunun yerine bu zamanınızı Google Ads tam sürümünü öğrenmeye harcayabilirsiniz.