Skip to main content

Girişimcilik ekosistemi ve kültürü ülkemize yeni yeni ayağa kalkıyor. Girişimcilik kültürünü yaşayarak öğreniyoruz, uyguluyoruz ve aradan bazı girişimler diğerlerinden sıyrılarak başarılı oluyor.

Bitaksi, bu girişimlerden bir tanesi. Türkiye’de zoru başardı. En az iki yıl boyunca taksicilerle uğraştı. Kullandıkları en büyük teknoloji “Bas Konuş” olan şöförlere akıllı telefon hediye ederek, onları teknolojiyle entegre etti. Tüketicinin taksi çağırmaktan anladığı sadece en yakınındaki durağı aramak iken milyonlarca liralık reklamıyla uygulama üzerinden taksi çağırabilme diye bir şey olduğunu gösterdi. Tüketici tarafında böyle bir ihtiyaç yokken bir ihtiyaç doğurdu. Ülkemizde UBER’in kullanım oranları oldukça düşükken apayrı bir pazar oluşturdu ve tüketicilerden bir talep yarattı. Artık gerek taksi şöförleri gerekse tüketiciler Bitaksi’den oldukça memnun hale geldi.

Bugün ne oldu? İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSBAK A.Ş. tarafından geliştirdiği iTaksi isminde bir girişim duyurdu. Tabii ki arkasındaki milyon liralık büyükşehir bütçesi, İSBAK A.Ş. ve İSPARK A.Ş. desteğini de beraberinde getirdi. Bitaksi, taksicilere sistemi, teknolojisini ve faydalarını yıllarca anlatadursun, şu an iTaksi’nin logosunu (daha son kullanıcıya ulaşmadan) yollardaki binlerce taksinin arka kapısında görebiliyoruz.

Bu yazının konusu “iTaksi’nin teknolojisi Bitaksi’den daha iyi/kötü” değil. Bir devlet kurumu olan, üstelik dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi büyük bir belediyenin özel sektöre el atması. Daha Türkiye’de girişimcilik yeni yeni ayağa kalkarken, özel sektör hangi güçle, hangi yatırımla böylesi büyük bir belediye ile rekabet edebilir?

Bitaksi’ye elbette rakip çıksın, hatta çıkmalı. CepTaksi çıksın, AloTaksi çıksın fakat bunlar girişimciler tarafından çıksın; belediyeler tarafından değil!
Hem belediye bunca haksız rekabete rağmen benim işime rakip iş yapacak. Hem de gelip benden tabela vergisi, çöp vergisi alacak?! O halde bir girişimci de belediyeye rakip çıkıp, tabela vergisi toplamaya başlasın, olur mu?

Gerek ulusal gerekse yerel yönetimlerimiz ülkemize girişimcilere destek olmak istiyorsa bunun daha güzel örnekleri var. Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy’de birlikte çalışma ve paylaşma ortamı yaratmak amacıyla oluşturduğu Idea Kadıköy bu örneklerden biri. Bir diğer örnek ise yine Kadıköy ve Kartal Belediyeleri’nin ortaklaşa oluşturduğu TAK (Tasarım, Araştırma, Katılım) adlı kentliler, tasarımcılar, gönüllüler, öğrenciler ve destekçilerin ulusal ve uluslararası işbirlikleri kurarak fikir ürettikleri ve ürünlerini kamuoyu ile paylaştıkları yenilik ve yaratıcılık mekanı.

Ulusal ve yerel yönetimlerin bu zamanda (birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken şu günlerde) köstek değil, destek olması gerekiyor…

 


Sivil Toplum Örgütünüz için Dijital İletişim Danışmanlık Hizmeti için bize ulaşabilirsiniz.

    Ad Soyad *

    E-Posta *

    Telefon

    Teklif Almak İstediğiniz Web Sitesi ve /veya STÖ Adı