Skip to main content

Dünyada MSN adlı iletişim protolünü en çok kullanan 3. ülke olmamıza, Türk Telekom rakamlarına göre milyonu geçen ADSL internet abonesine, hemen her internete bağlanan abonenin bir e-posta hesabı olmasına rağmen ne yazıktır ki, halen e-posta kültürünü kavrayamamış bir durumdayız. (Yazar, bu Uğur Dündar usulü giriş için okurlarından özür diler.)

Bu yazıyı yazma isteğim şuradan başladı; benim e-postalarımı alan/okuyan/görenler belki dikkat etmişlerdir ki, imza kısmında e-posta adresimi yazacaksam, bunu @ işaretiyle yazmam. Genellikle ~ veya benzeri işaretler kullanırım. Bunu sebebi hem e-posta adresimi barındıran sunucunun spam korumasını daha az çalıştırarak, sunucuyu daha az yormak; hem de spam iletilerden olabildiğince kurtulmak.
Zira bilirim ki; internetin bir köşesinde (bu bir GoogleBot da olabilir, liste arşivcileri de..)  o iletimdeki imzayı görüp, spam listesine kaydedilebilir.

Ancak bazı arkadaşlar var ki; bu arkadaşlar sadece bilişim okur-yazarı değil, Windows 2003 Server gibi ulvi alanlarda çalışan arkadaşlar; o imzalarıma koyduğum “~” işaretiyle dalga geçerek, “Arda, mail adresini yanlış yazmışsın” diye düşünmekteler…

Bu konudaki bir diğer toplum yarası da;  e-postaların ısrarla HTML formatında gönderilmesi…
Yavrum, canım benim.. Web sayfası hazırlamıyorsun.. Alt tarafı e-posta iletisi göndereceksin, ne var bu kadar kasıcak?
Ve iletinin tümünü konu başlığına yazanlar var tabii, o şahsiyetlere birşey demiyorum bile.

Toplum yarası demişken; Yıllar geçti, millet olarak hala şu e-posta listesi olayını kavrayamadık gitti. Birileri artık uzayda golf oynar durumda, biz hala şu üye olunan listeden nasıl çıkılacağını bilmiyoruz.

Hadi üye olurken “e-posta trafiği yüksektir” yazısını görmedin, bire devriş bari listeye gönderilen her iletinin altındaki adresi de mi görmezsin?!