Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nda çalışmaya başladığım 2008 yılında tanıştım uzaktan eğitim ve e-öğrenme kavramlarıyla.. 2 yıllık araştırma-geliştirme ve içerik üretim sürecinden sonra üniversite olarak 2010 yılından buna yüzlerce uzaktan eğitim öğrencimiz oldu. Üniversitedeki öğrencilerimizle başlayan (ve devam eden) bu süreç, SHNG Tech. ve UzakKampüs üzerinden uzaktan eğitimdeki bilgi ve deneyimlerimi başta şirketlerin sonrasındaysa siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının kurumiçi e-öğrenme teknolojileriyle ilgilenmesiyle kurumsal boyuta da taşındı.
Uzaktan eğitim ve e-öğrenme (bu iki kavram aslında birbirinden farklı anlamlar içerir. Benim burada sözüne ettiğim elektronik öğrenmedir.) modelleri insanlara anlatıldığıda herkesin büyük bir heyecan duyduğu, hemen o gün başlamak istedikleri kavramlar. Düşünün ki, bir şirkette insan kaynakları yöneticisisiniz. Çalışanların gelişimi ve öğrenme süreçleri sizin sorumluluğunuzda. Veya yeni bir personel işe alımı gerçekleştirdiniz ve bu personelin şirketinizdeki süreçlerin nasıl işlediğini anlatmak zorundasınız. Tüm süreçleriniz bir kalite yönetiminde prosedür ve talimatlarıyla yazılı olmuş olsa dahi bu işlem en az 1-2 gününüzü alacaktır. Bunu bir de her yeni personel için yaptığınızı düşünün!
Peki, neden bu eğitimlerinizi dijital ortama taşımayasınız? Böylece her defasında tekrar tekrar yaptığınız eğitimleri tek bir sefer yapar ve bundan sonra geriye yalnızca eğitimi alacak personel(ler)i bir platform üzerinden takip etmeniz kalır.
Lâkin… Teoride işte bu kadar kolay ve basit görünen bu süreç doğru planlanmadığı ve yönetilmediği taktirde içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor.
İşte bu yazımda sizlere e-öğrenmenin bu zorluklarından biraz bahsetmeye çalışacağım.
Çalışanların Motivasyonu
E-öğrenmeye geliş sürecinden önceki eğitimlerin muhtemelen haftasonu bir otelde, sakin bir o kadar da eğlenceli iş arkadaşlarının olduğu mekanlarda yapılıyordu. E-öğrenme ile birlikte insanları bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon olsun fark etmez, sonuçta bir ekrana mahküm ediyorsunuz. Örgünde yaptığınız şirket içi eğitimler, birer eğitim olmasının yanı sıra birer sosyalleşme ortamları.
Böyle bir durumda çalışanlarınızın ilk tepkisinin ne olacağını biraz empati kurarak siz düşünün… Bu durumu dengelemek için çalışan motivasyonunu arttırıcı etkinlikler gerçekleştirebilir, e-öğrenmedeki eğitimleri tamamlayanlara küçük ödüller verebilirsiniz.
Teknik Altyapı
Uzaktan eğitimin alt dallarından biri olan e-öğrenme, teknolojik gereksinimleri de beraberinde getiriyor. Bu gereksinimleri ve eğitimi alacak kişilerin durumlarını göz önünde bulundurmadan projelerinizi hayata geçirmemenizde fayda var. E-öğrenme projesine başlamadan önce analizin doğru ve eksiksiz yapılması gerekiyor.
Örnek olarak; sahada satış departmanında çalışan personeller için yalnızca bilgisayar üzerinden erişilebilir eğitimlerin o personeller için faydasını buyrun siz düşünün. Bunun yerine eğitimlerin mobil uyumlu ve HTML5 destekli olması, çalışanların tablet ya da akıllı telefonlarından da erişilebilir olması hem sizin hem de onlar için oldukça avantajlı olacaktır. Yine proje öncesinde, eğitim yönetim sisteminin (LMS) çalışacağı sunucu donanımının iyi seçilmiş olması gerekmekte. Tüm şirket çalışanlarına düzenleyeceğiniz bir sınav sırasında sisteminizin sayfasında “sayfa görüntülenemiyor” hatasını görmeyi kimse istemez.
Eğitim İçeriği Kalitesi
Örgün, birebirde kullandığınız bir Powerpoint sunumunu LMS platformunuza yüklemek onu bir e-öğrenme materyali haline getirmez. İki işlem arasında arasında dağlar kadar fark vardır. Bu geçiş için bir çok profesyonel program mevcut; Articulate Storyline, Adobe Presenter ve Raptivity bu programlardan bir kaçı…
Eğitimlerin mümkünse dışarıdan hazır, paket eğitim olarak satın alınması yerine kurum kültürüne uygun olarak işin profesyonelleri tarafından hazırlanması, eğitimi izleyen kişinin ekran başında yalnızca izlemesini değil, eğitim içeriğinde bir kaç interaktivite ile izleyici de eğitime katmak için de bir çok yöntem mevcut.
Eğitim içeriğinin salt düz metinlerden oluşması yerine çeşitli animasyonlar kullanılması da izleyiciyi zenginleştiren önemli noktaların başında geliyor. (Yalnız animasyon kullanıp içeriği zenginleştirmek ile eğitimi çizgi film haline getirmek arasında bir çizgi var, bu noktayı da atlamayalım.)
Profesyonellerle Çalışmak
Bir çok kurumun önce e-öğrenme projelerini kendi içlerinde çözümlemeye çalıştığına şahit oldum. Daha önce bu konuda tecrübe sahibi olanlara lafım yok. Ancak hemen her konuda olduğu gibi e-öğrenme projeleri de bilgi ve birikim isteyen bir süreç. İyi yönetilemeyen, gerekli kalitede hazırlanmayan ve planlanmayan süreç sonunda hem zaman hem de para kaybını göze alınması gerekiyor.
Eğitim içeriğini kalitesi, LMS platformunun tüm ihtiyaçlarınızı karşılaması, eğitimi alacak olan kişilerin isteklerini göz önünde bulundurmak gibi konular projenin başarıya ulaşması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için gerekli koşulların başında geliyor. Bunların sağlanması için ülkemizde bir çok firmadan danışmanlık hizmeti almanız proje başında ve sonrasında yaşanacak sorunların önüne geçmek için gereklidir.