Skip to main content

1 haftalık gecikmeyle 2011 yılına dair madde madde bilişim sektöründe yaşanabilecek kişisel tahminlerim…

  • Mobil işletim sistemlerindeki rekabet daha da artacak. Microsoft Win7 Phone ile piyasaya hızlı girmeyi planlıyor fakat beklediği geri dönüşümü alamayacak. Piyasa Android 3.0’ın çıkmasıyla daha da hareketlenecek. Bu süreçte Blackberry,  “iş telefonu” rolünden çıkmanın yollarını arayacak.
  • Google’ın Chrome OS işletim sistemi yıl sonuna kadar bir çok geek/nerd (teknoloji delisi diyelim biz bunlara) tarafından denenmiş olacaktır. Fakat 2012 üçüncü çeyreğinden önce Chrome OS kurulu bilgisayarların günlük hayatımıza girmesi söz konusu değil gibi görünüyor.
  • Kurumlarda IPTV ve VOIP teknolojisine geçişlerde gözle görünür bir artış yaşanacak. Özellikle orta ve büyük ölçekli şirketler kendi VOIP sunucularını kurma yönünde çalışmalara başlayacaklar. Bu geçişler sırasında Linux tabanlı SIP sunuculara (özellikle Asterisk) olan ilgiyi de arttıracak.
  • 5651 kanun numaralı “internet üzerinde yapılan suçlar” maddesi bu sene de en yoğun gündem maddelerinden biri olacak. Önümüzdeki günlerde henüz yasadan haberdar olmayan ya da ciddiye almayan, harekete geçmeyen internet erişim, yer ve içerik sağlayıcısı pozisyonundaki kurumların sayısı giderek azalacaktır.. Bununla birlikte piyasadaki 5651 uyumlu olduğunu iddia eden firewall ve UTM cihaz satıcılarında büyük bir artış bekliyorum.
  • 5651 yasasıyla birlikte Türkiye’nin internet sansürlerinde bu yıl malesef herhangi bir gelişme beklemiyorum. Ancak yapılan/yapılacak çeşitli protesto ve baskılarla TBMM’de konunun bir komisyon kurularak görüşülmesi olası. Google, Youtube sansürü için 2011’in üçüncü çeyreğinde bir Türk yetkililerle kısmi bir anlaşma sağlamış ve Youtube’a erişimleri açtırmış olacaktır.
  • Facebook ve Twitter’ın yükselişi 2011’de de elbette devam edecek. Bununla birlikte Facebook, giderek artan paylaşım kirliliğinin önüne geçmek için anasayfasında (News Feed) ve gizlilik ayarlarında çeşitli değişikliklere gidebilir.
  • Apple 2011’de de başta yeni Mac Air ve diğer ürünleriyle kuruluşundan bu yana en altın çağını yaşamaya devam edecektir. Şubat ayında iPad 2’nin çıkmasıyla birlikte tablet dünyasındaki rekabet daha da artacak. Apple’ın bu dünyadaki en büyük rakibi olan Samsung Galaxy Tab ise fiyatta indirime giderek Apple’a karşılık verecek.
  • Türkiye’deki özgür yazılım dünyasında geçen senelerden farklı bir durum bu yılda da söz konusu değil. Yalnızca Android ile birlikte son kullanıcının Linux’a olan ilgisi artacak bu da masaüstü ortamlarında da Linux dağıtımlarını denemelerine yol açacaktır.

Herkese bol internetli, teknolojili bir yıl diliyorum. Akgül Hocamın lafıyla; internet yaşamdır.